Avontuur is overal

met Geen reacties

Avontuur! Alleen bij het woord al gaat bij veel mensen de bloeddruk omhoog, het hart sneller kloppen en krijgen ze een blos op de wangen. Tegelijkertijd willen veel, heel veel, mensen uitsluitend op avontuur als de afloop al bekend is. Avontuur is prima, maar wel graag met een schoon toilet en een zacht bed. En niet te vergeten op een exotische bestemming die niet verder dan een uur van ons veilige thuis ligt. Kortom, het is voor veel mensen een wens die beter niet in vervulling kan gaan. Maar wat nou als we de definitie van avontuur nu eens plaatsen in onze eigen omgeving? Moeten we nu echt naar Ushuaia om avontuur te zoeken, of kan dat ook op de Veluwe bijvoorbeeld? Ondanks het feit dat ik een enorme voorstander ben van het kennismaken met andere culturen en daarbij alle ongemakken die dat soms met zich meebrengt voor lief neem, denk ik dat er niets mis mee is om een paar dagen in ons eigen land op zoek te gaan naar onverwachte plekken, ontmoetingen en situaties. En dat kan gelukkig ook nog worden verwezenlijkt zonder je complete tegoed aan vakantiedagen en vakantiegeld op te nemen. Gewoon op vrijdag met de fiets -in mijn geval dan- in de trein stappen en op een willekeurig station er weer uitstappen. Vervolgens zoek je de dichtstbijzijnde strook natuur en je avontuur kan beginnen. Als je weinig tijd hebt, of veel verplichtingen, dan kan je zaterdagmiddag al weer thuis zijn. De trendy bikepacking community heeft hier zelfs een naam voor bedacht: de Sub-24 Overnighter (#S24O). Naar de Veluwe dus, bijvoorbeeld. Bivakzak, mat en slaapzak aan het fietsstuur en gaan. Voor een korte trip heb je bijna niets nodig en zelfs dat blijkt in de praktijk vaak nog te veel. Meer dan een extra laag kleding voor de nacht en wat te eten en drinken is al snel pure luxe. En pure luxe en avontuur zijn natuurlijk niet verenigbaar, toch? Ondanks dat ruimte in ons land steeds schaarser begint te worden, zijn er nog voldoende plekken die lopend of op de fiets rust en ruimte bieden en waar je niet per sé mensen tegen hoeft te komen als je dat niet wilt. Nu vind ik fietsen toevallig erg leuk om te doen en dus ga ik graag op stap om op zoek te gaan naar mooie gravelpaden (Voor niet ingewijden: tot voor kort kon je kiezen om op de weg te fietsen op een koersfiets of door het bos te crossen op een mountainbike. Omdat tegenwoordig hybride het toverwoord is kan je nu op een fiets die alles kan, en daarbij ook nog toegetakeld kan worden met allerlei handige tassen, zowel op de weg als door het bos fietsen op één en dezelfde fiets, de gravelbike). Op de Veluwe vind je nog meer dan voldoende uitdagende paden om op je fiets van te genieten. Vooral vroeg in de ochtend of in de vroege vooravond waan je je soms alleen op de wereld. Het is bijna gegarandeerd dat je wild gaat zien en als je een klein beetje creatief bent is er altijd wel een unieke slaapplaats in de natuur te vinden. Niets zo mooi als de zon onder zien gaan vanuit je tent of bivakzak en de volgende morgen wakker te worden door het gekwetter van vogels. Vanzelfsprekend laat je daarbij geen sporen achter van je verblijf en zorg je ervoor dat je niemand tot last bent. Maar dat is een inkoppertje, denk ik. In een volgend blog neem ik jullie graag mee op één van mijn avonturen in eigen land.

Fred Westerdaal is een fervent liefhebber van buiten zijn. Zolang hij in de natuur kan zijn is hij een blij mens. Reizen doet hij zijn hele leven al en vaak gaat dat (ver) buiten de gebaande paden. Sinds kort heeft hij ontdekt dat er een groep mensen bestaat die graag zo lang mogelijk op een fiets willen zitten en daarbij idiote afstanden afleggen; de endurance cyclists. Na de aanschaf van een geschikte fiets maakt hij nu te pas en te onpas de Europese wegen en gravelpaden onveilig. Dat dit vaak gepaard gaat met overnachtingen in het wild behoeft natuurlijk geen uitleg. Je kunt Fred volgen op Instagram.


Waardeer jij dit platform? Krijg je zin om erop uit te trekken bij het lezen van onze outdoorverhalen? Om deze digitale kampeerplaats te blijven voorzien van toffe content zijn wij opzoek naar steun. Doe – net zoals anderen – met ons mee!

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Share
0
Would love your thoughts, please comment.x