Review: Berghut in de Zwitserse Alpen

met Geen reacties

Kamperen kan in veel verschillende vormen. Meestal kiezen wij voor een hangmat of een trekkerstent. Maar er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden. In de Vogezen gingen wij al eerder in de winter op berghuttentocht, onze ervaringen deelden we in een vierdelige blog. De voorbereidingen (1), dag 1 en 2, dag 2 en 3, dag 3 en 4. Super handig, want je hoeft geen uitgebreid kampement mee te nemen. Dat maakt lichtgewicht hiken een stuk aangenamer! Vaak zijn berghutten bovendien van veel gemakken voorzien. Denk aan tafels, stoelen en een vuurplaats. Op veel plekken zijn berghutten te vinden. Veelal worden ze beheerd door wandelclubs, terreinbeheerder of gemeente. In Zwitserland kwam Mathieu een mooie berghut tegen tijdens zijn wandeltocht. En het uitzicht is fenomenaal!

Deze berghut staat op een kleine 2 kilometer afstand (bergopwaarts) vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats van de Col de Jaman. Ideaal voor een rustige start van een hike of als eindpunt van je wandeling. Maar in de omgeving van de berghut zijn nog meer hutten te vinden, je kan dus gerust je wandeling in deze omgeving plannen. Via deze link zijn de bemande en onbemande berghutten te vinden. Echter staan niet alle berghutten op deze website. Ook deze specifieke berghut wordt niet weergegeven op de pagina.

Maar we lichten deze, toch wel heel bijzondere, berghut even uit. Het is een eenvoudige stenen hut met een lange picknicktafel, een vuurplaats binnen én een kampvuurplaats buiten. De berghut is in beheer van de gemeente. De ramen in de hut bieden zicht over het dal. In dat dal ligt het Meer van Genève. Een van de grootste binnenmeren van Europa. Het uitzicht is op z’n minst indrukwekkend te noemen! De berghut is geschikt voor zo’n 4 personen. Hout was op moment van bezoek aanwezig. Maar houd er rekening meer dat er weinig sprokkelhout in de buurt te vinden is. Deze berghut is te vinden via de volgende GPS coordinaten: 46.4638864, 6.9776735. Besef je wel dat je te gast bent in de berghut. Gedraag je dus ook zo. Pauzeer je even tijdens je hike hier? Of schuil je voor het weer? Of is dit jouw overnachtingsplek? Wat je rede ook is: voel je welkom, maar respecteer het leave no trace principe. Het is daarnaast aardig en een goed gebruik om het hout, indien mogelijk, aan te vullen zodat een volgende gast dit direct kan gebruiken.

De dichtstbijzijnde voorzieningen liggen bij de parkeerplaats op circa 2 km afstand. Daar zijn een traditionele kaasmakerij, een bergrestaurant en een boerderij te vinden. Daarnaast is er een fontein waar je je flessen water kan bijvullen. Let er wel op dat deze voorzieningen niet jaarrond open zijn (gesloten in de koude maanden).

Ben je van plan om een bergtocht te plannen? Lees dan ook onze blog met tips voor bergwandelingen!

icon-car.png
Berghut Col de Jaman

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Berghut Col de Jaman 46.467483, 6.977391 Berghut Col de Jaman
Overzicht Europa

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Overzicht Europa: 50.164584, 7.822266

Waardeer jij dit platform? Krijg je zin om erop uit te trekken bij het lezen van onze outdoorverhalen? Om deze digitale kampeerplaats te blijven voorzien van toffe content zijn wij opzoek naar steun. Doe – net zoals anderen – met ons mee!

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Share
0
Would love your thoughts, please comment.x