Review: Pomoly Stovehut 20 Ultralight Shelter

met Geen reacties

Wij hebben ‘m getest! De Pomoly Stovehut 20 Ultralight Shelter. In dit blog leggen wij alles over de bijzondere tent uit en delen wij onze ervaringen, tips en overdenkingen. Maar laten we bij het begin beginnen. Wat is een Stovehut of Hottent? Kort gezegd zijn dit tenten waar een tentkachel in geplaatst kan worden. De tenten zijn speciaal ontwikkeld om te gebruiken in koude omgevingen. De tenten zijn er in diverse formaten en voor verschillende (groeps)aantallen. Dit soort tenten hebben altijd een speciale doorvoer waar een kachelpijp in geplaatst kan worden. Deze doorvoer is in de meeste gevallen gemaakt van een brandwerende afneembare flap. Dit is een groot voordeel omdat de tent zo ook goed te gebruiken is in tijden dat een kachel niet noodzakelijk is. Dan kun je de brandwerende flap immers vervangen voor een regulier stukje tent. Dit voorkomt inregenen. De kacheltenten zijn in Europa nog niet zo bekend, maar in de Verenigde Staten worden ze veelvuldig gebruikt. In grote delen van de VS wordt nog actief gejaagd met als doel om voldoende eten te verzamelen voor een of meerdere seizoenen. Men trekt dan met de sneeuwscooter er een aantal weken tussenuit om in de natuur te jagen. Een comfortabel basecamp reist dan mee achterop een slede. In de meeste gevallen is zo’n basecamp een grote hottent waar je in kunt staan en comfortabel met meerdere personen in kunt verblijven. Een grote kachel zorgt voor warmte en dient daarnaast als kooktoestel. Ideaal dus! Het nadeel van dit soort tenten is dat ze vaak volstrekt ongeschikt zijn om te gebruiken tijdens backpack tochten. Ze wegen teveel en zijn te lomp in formaat. Gelukkig vonden we bij Pomoly een aantal alternatieven die geschikt zijn voor de Lange Afstandswandelaar. Pomoly heeft een breed assortiment, maar wij kozen voor de Pomoly Stovehut 20 Ultralight Shelter.

De Pomoly Stovehut 20 Ultralight Shelter is een relatief lichtgewicht tent voor twee personen met een speciaal portaal voor een tentkachel. De tent is eenvoudig op te zetten en uit te breiden met accessoires zoals een extra dik grondzeil en lichtgewicht tentstokken voor een luifel. Wij besloten het complete pakket te testen, maar kwamen er achter dat we in de praktijk lang niet alles zouden gebruiken.. Maar hierover later meer..

De specificaties zijn als volgt:
Gewicht tent: 2,5 kg – dit is echter exclusief de twee tentstokken. Met tentstokken weegt de tent ongeveer 3,5 kg.
Pakmaat: 46x16x15cm – dit vinden wij een normale pakmaat voor een tweepersoonstent.
Waterdichtheid tentdoek: 3000mm, inclusief voorbewerkte stiksels en naden. Wij vinden dit voldoende.
Ingangen: de tent heeft 4 ingangen. Maar in de praktijk zal je er 2 gebruiken. 2 ingangen bevinden zich aan de kant waar de houtkachel gepositioneerd wordt. Dit is ideaal voor het aanvullen van de houtvoorraad. Je hoeft je tent immers niet door met hout. Maar eenmaal geinstalleerd raden wij niet aan om via deze ingangen de tent in of uit te gaan. Verder bevindt zich aan de voorkant van de tent zich een prima ingang en de zijkant van de tent biedt de mogelijkheid tot het opzetten van een luifel. Hier kun je ook naar binnen en naar buiten.
Seizoenen: de tent wordt verkocht als 4-seizoenentent. Wij snappen dit omdat de tent voldoende ventilatiemogelijkheden heeft en een kachel eenvoudig de tent warm kan stoken. Een punt van kritiek hebben wij ook: de tent heeft geen sneeuwflappen waardoor bij heftige sneeuwval in combinatie met wind, de sneeuw mogelijk in de tent geblazen wordt. Het voordeel is dat door het ontbreken van de sneeuwflappen er wel een betere ventilatie is. Het is dus om het even.
Lagen: het is een enkelslaagtent. Er zit dus geen binnentent bij. Het voordeel is dat de tent hierdoor lager in gewicht is. Een binnentent heb je voor de warmte ook niet nodig als je de tentkachel aan hebt staan. Een groot nadeel is wel dat de tent veel meer last heeft van condensvorming. Het wordt dus sneller vochtig in de tent. Blijven stoken dus!

Ervaringen
We kozen deze tent uit omdat we opzoek waren naar een onderkomen waar we meerdere dagen comfortabel in kunnen verblijven. Alle seizoenen door. De tent voldoet daar ruimschoots aan. We vallen niet over het pakformaat of het gewicht; het betreft namelijk een onderkomen voor twee personen. We gaan er dus ook vanuit dat je met z’n tweeën je gear en proviand verdeeld. De mooie kleur bruin-groen vinden we daarnaast passend. De tent is echter ook in het zwart te verkrijgen, maar we moeten er niet aan denken om in de zomer in een zwarte tent te moeten liggen.

Opzetten
De Pomoly Stovehut 20 was eenvoudig op te zetten. Zonder het gebruik van een gebruiksaanwijzing hadden wij ‘m de eerste keer in zo’n 15 minuten staan. In de praktijk zal dit veel sneller gaan, oefening baart immers kunst. De tent is na een paar keer oefenen in zo’n 5 minuten op te zetten. Dit vinden we een grote plus, want na een dag hiken hebben we vaak geen zin om een complete shelter te bouwen.

Ruimte
De tent biedt voldoende ruimte voor twee volwassen personen, inclusief gear. Er is een klein zijportaal waar je de backpacks kwijt kunt. Dit is aan de lengtekant waar ook de luifel zit. Bij goed weer kun je de luifel zelf openzetten, door het muskietennet houdt je ongedierte buiten maar kun je toch genieten van een lekker zomers briesje. Binnenin de tent konden twee volwassen mannen prima liggen en er was nog wat ruimte over voor wat klein materiaal zoals een waterfles, hoofdlampje, etc. In de tent zit een tentzakje en een haak waar je nog iets aan kunt hangen. Handig voor een lampje!

Warmte
Wij sliepen in de tent toen het buiten 10 graden celsius vroor. We hebben dit gemeten met een thermometer. Binnenin de tent was het echter 30 (!) graden. Dit hadden we absoluut niet verwacht. Dit is dus een verschil van 40 graden. We werden hier in positieve zin door verrast, zeker omdat we een erg kleine houtkachel gebruikten. Wel is het van belang om de tent goed warm te blijven stoken, dus een scherp oog op de kachel is gewenst. Want zodra het vuur uit ging was het ook vrij snel weer koud in de tent. Wij raden het gebruik van een koolmonoxidemelder wel aan. Better safe then sorry!

Condens
Wij merkten erg veel condens aan de binnenkant van de tent. Een deel hiervan liep via het tentdoek de binnentent in. Het werd niet zeiknat, maar klam werd het zeker wel. Zeker toen de kachel uitging werd dit wat meer merkbaar. Wij raden dus aan om een bivakzak om je slaapzak heen te doen om te voorkomen dat de slaapzak vochtig wordt. Zeker in winterse omstandigheden wil je dit absoluut niet hebben. Wees dus voorbereid.

Conclusie
Wij zijn tevreden met Pomoly Stovehut 20 Ultralight Shelter. De tent voldoet aan onze eisen: het biedt een makkelijk opzetbaar onderkomen voor twee personen en is in alle seizoenen inzetbaar. Condensvorming is aanwezig, dus bereid je hierop voor. De tent is door Amerikanen ontworpen maar wordt in Azië geproduceerd. Een bestelling werd bij ons in 7 dagen geleverd. Enorm snel dus. Een ander fijne bijkomstigheid is dat de tent makkelijk in te pakken is. De stuffzak is best ruim, waardoor je geen gedoe hebt met de tent terug in de opbergzak steken. De tentstokken voor de luifel zouden wij niet meenemen bij Lange Afstandswandelingen. We gebruiken dan liever een tak uit het bos. Dat scheelt toch weer sjouwen. Al met al zien we ook echt wel een aantal minpunten, maar door de bank genomen weegt dit wat ons betreft niet op tegen de voordelen. Wij zouden deze tent dan ook opnieuw gekozen hebben.

Binnenkort zullen we een uitgebreide review schrijven over de gebruikte tentkachel. Houd de website dus in de gaten.

Waardeer jij dit platform? Krijg je zin om erop uit te trekken bij het lezen van onze outdoorverhalen? Om deze digitale kampeerplaats te blijven voorzien van toffe content zijn wij opzoek naar steun. Doe – net zoals anderen – met ons mee!

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Share
0
Would love your thoughts, please comment.x