Locatie: La Gileppe, België (update)

met Geen reacties

Met het lekkere lenteweer op moment van schrijven is het bijna moeilijk voor te stellen hoe dat was tijdens onze laatste trip van 2022. Eerder schreven we al over de Pomoly Stovehut 20 tent en de tentkachel die we tijdens die trip hebben getest. Maar de locatie is toch ook zeker de moeite waard om over te schrijven. Met name omdat we de locatie in 2018 al eens bezochten, en er sinds die tijd toch veel is veranderd!

In 2018 bezochten we deze locatie ook. De bivakzone was toen meer basic.

Leuk is wel dat de weersomstandigheden het vergelijken van de locatie makkelijk maakt. In 2018 kampeerden Tim en Bas in de sneeuw. Dit jaar was het aan Mathieu om met Bas die kant op te trekken. En wederom in de sneeuw! Er is echter veel veranderd sinds ons laatste bezoek. De coronacrisis heeft voor de kampeerlocaties veel bepaald. Door de enorme drukte in die periode zijn locaties veelal gesloten of aangepast. Dat laatste is ook bij La Gileppe gebeurd. Waar in 2018 nog aan de rand van het riviertje kon worden gekampeerd, wordt dat nu door hekken onmogelijk gemaakt. Het is allemaal net wat strakker georganiseerd: plekken met nummertjes laten zien waar je mag staan, mits je de betreffende plek hebt gereserveerd via deze website. Het voelt wel een beetje als een camping, maar dan wel een hele mooie natuurcamping!

Bivakzone La Gileppe ligt aan het gelijknamige stuwmeer nabij Baelen in België. De omgeving wordt over het algemeen druk bezocht door recreanten die daar genieten van de prachtige omgeving. De bivakzone ligt zelf wat dieper in het uitgestrekte bos. Te voet vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats is het nog wel een stukje lopen, maar dat is in deze omgeving geen straf. De bivakzone is bereikbaar voor wandelaars, maar ook voor fietsers en ruiters. In totaal zijn er 13 standplaatsen voor 2 personen maximaal per standplaats. Houd er dus rekening mee dat deze locatie afhankelijk van de tijd van het jaar erg druk kan zijn!

De kampeerplek ligt naast een drukke recreatieroute. Er loopt zelfs een wandelpad dwars door de bivakzone. Maar wanneer de avond valt, wordt het gelukkig een stukje rustiger. Dan kan je écht gaan genieten van de prachtige en stille omgeving. En stil is het zeker, want je mobiele telefoon heeft op die plek géén bereik. Het thuisfront kan je niet storen, je kan je werkmail niet checken en je kan al helemaal niet even snel die toffe tweedehands outdoor broek voor je volgende trip op Vinted kopen. Nul bereik. Heerlijk rustig! Houd er wel rekening mee dat je dus ook geen noodnummer kan bellen, daar moet je eerst een stukje voor lopen.

Eenmaal op de kampeerplek was het voor ons echt genieten. De tent was opgezet en de kachel stond te branden. En dat mag aangezien de kachel géén open vuur is. Een kampvuur is daar enkel toegestaan in de stenen ringen, tenzij anders aangegeven. Houd hierbij rekening met het brandgevaar en de bijbehorende restricties. Dit is in de meeste gevallen aangegeven op het informatiebord bij de bivakzone. Twijfel je: contacteer het agentschap vooraf! Ondanks de hekken staat de tent dichtbij het (in ons geval bevroren) riviertje. ’s Nachts in de slaapzak geniet je dan ook van het heerlijke geluid van een kabbelend beekje en de wind die tussen de boomtakken doorwaait. Het is maar een klein stukje wandelen richting het stuwmeer. Dát is een geweldige plek om de dag te starten met een kopje koffie.

De bivakzone is uitgerust met een schuilhut met banken. Genoeg om even uit de wind of regen te kunnen zitten. Verder zijn er geen voorzieningen en is het lekker back-to-basic. Het meer van Gileppe is een drinkwaterreservaat, dus er wordt streng toegezien op vervuiling. Boswachters van het Département de la Nature et des Forêts (DNF) voeren regelmatig controles uit en beboeten ook bij overtredingen.

Op deze locatie gelden de volgende voorwaarden:

  • Kamperen is overdag niet toegestaan tussen 09:00 en 18:00 uur.
  • Er is plek voor 2 personen per standplaats, op 13 standplaatsen.
  • Bivakeren mag alleen op de aangewezen standplaatsen
  • Vuur maken is enkel toegestaan in daarvoor bestemde stenen vuurringen, tenzij er een verbod van kracht is. Dit staat dan vermeld op de locatie.
  • Respecteer de natuur. Hak geen hout en breng de natuur geen schade toe.
  • De locatie is niet bedoeld om te feesten, houd rekening met andere kampeerders.
  • Neem altijd je vuilnis mee om de locatie schoon te houden.
  • Laat nooit een brandend vuur onbeheerd achter.
  • Houd eventuele honden altijd aangelijnd
  • Volg de instructies van de boswachter of Agentschap Natuur en Bos op.]

En de belangrijkste leefregel is uiteraard ook hier van toepassing: Leave no trace. Je bent te gast in de natuur. Gedraag je dus ook zo. De volledige regels zijn na te lezen op deze pagina (in het Frans)

Daarnaast is reserveren van de locatie is verplicht. Er mag slechts voor één nacht worden gereserveerd. Het kan voorkomen dat de locatie is gesloten in verband met jacht, weersomstandigheden of bosbouwwerkzaamheden. In dat geval kan er niet gereserveerd worden.

Waardeer jij dit platform? Krijg je zin om erop uit te trekken bij het lezen van onze outdoorverhalen? Om deze digitale kampeerplaats te blijven voorzien van toffe content zijn wij opzoek naar steun. Doe – net zoals anderen – met ons mee!

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Share
0
Would love your thoughts, please comment.x