Berghut: Chalet du Plain du Repos

met Geen reacties

Slapen in een onbemande berghut staat bij vele outdoorvrienden op de bucketlist. Het is de ideale combinatie van het gevoel van vrijheid, avontuur en toch beschut (en veilig) in de bergen kunnen verblijven. In deze reeks delen wij verschillende berghutten waar je zonder reservering kunt verblijven. Houd je wel aan de regels. Want de hutten worden beschikbaar gesteld door lokale natuurorganisaties, overheden en liefhebbers. Veel vrijwilligers onderhouden de hut, maken de omgeving schoon (laten wij voorkomen dat dit nodig is) en voeren reparatiewerkzaamheden uit. In deel 3 van de serie over onbemande berghutten nemen wij jullie mee naar Chalet du Plain du Repos in de Vogezen.

Soorten berghutten
Er zijn verschillende soorten berghutten. Wij richten ons enkel op de onbemande berghutten die niet te reserveren zijn. Hier zijn verschillende categorieen in te benoemen.
1. Abri | Dit zijn hutten die niet volledig dicht zijn. Je zou het een luxe picknickplek kunnen noemen. Een dak is aanwezig, maar vaak staan er maar drie muren. Een kant is dus volledig open. Een kachel of andere voorzieningen ontbreken vaak.
2. Refuge | Letterlijk vertaald: toevluchtsoord. Dit zijn berghutten (schuilhutten) met vaak redelijk goede voorzieningen. Een kachel is vaak aanwezig, net zoals enkele tafels en stoelen, meestal in de vorm van een picknickbank. De hutten beschikken daarnaast vaak over enkele gereedschappen zoals een zaag of potten en pannen. Reizigers laten met enige regelmaat kaarsen, gasflesjes oid achter.
3. Chalet | Dit zijn de meest luxe berghutten. Ze zijn vaak groter dan de refuges, hier kunnen dus meerdere groepen verblijven. Over het algemeen zijn ze ook beter te bereiken en liggen ze op doorgaande routes in de bergen. Sommige chalets beschikken daarnaast over een (compost)toilet.

Chalet du Plain du Repos
Chalet du Plain du Repos behoort tot de tweede categorie; het is een refuge. De berghut zou zo regelrecht uit een sprookje kunnen komen en ligt op een 969 meter hoogte. De houten muren zijn groen geschilderd, het dak en de dakranden zijn rood. Een mooie kleurstelling die toch goed past in de natuur. De hut is echt klein te noemen. Je komt de chalet binnen via een kleine veranda. Aan de linkerkant van de hut staat een oude kachel en in het midden is een picknicktafel geplaatst. Er zijn her en der een aantal plankjes aan de muur bevestigd waar je het een en ander kwijt kunt. Om het gebrek aan ruimte te compenseren zijn er aan he plafond diverse haken bevestigd. Hier kan je je backpack aan hangen of spullen laten drogen. Dat scheelt weer ruimte! De hut treffen we in matige staat aan. Alhoewel de hut er op een afstandje idyllisch uitziet (vanwege de kleurstelling, vak-ramen, schoorsteen en veranda), is goed te zien dat deze hut te makkelijk te bereiken is. Binnenin is een ruitje kapot, maar gelukkig wel afgeplakt. Er zijn diverse namen in de hut gekrast of getekend met watervaste stift. Het blijft jammer dat locaties die makkelijk te bereiken zijn bijna altijd last hebben van vandalisme. De vloer is van hout, net zoals de muren. Maar we constateren dat er vrij veel kieren in de muren zitten, met name aan de onderkant. De tocht is vanaf de vloer dan ook goed voelbaar. Via de veranda kun je via een verticale trap een kleine zolder bereiken. Hier kunnen met enige knusheid in totaal drie personen slapen.

We proberen de roestige oude houtkachel aan te krijgen. Dit blijkt nog een behoorlijk karwei te zijn. We zijn meer dan 1,5 uur bezig om de kachel aan te krijgen. De kachel trekt slecht en metalen pijp van de schoorsteen zit vol me kleine gaatjes. Uiteindelijk besluiten we de kachel helemaal schoon te maken en te ontdoen van al het as, kolen en glaswerk(?!). Er ligt geen materiaal in de hut om hout klein te zagen. Zelf een zaag meenemen is dus een vereiste. Hout is er voldoende in de omgeving. Uiteindelijk krijgen we de kachel goed aan, maar de bovenste verdieping. ‘De zolder’ staat blank van de rook: hier kun je niet slapen als je ook gebruik wil maken van de kachel. We besluiten op de begane grond te slapen. Aan iedere kant van de picknicktafel iemand op de grond en één persoon op de picknicktafel zelf. Dankzij de kachel stoken we hut zo heet het wel een sauna lijkt. Maar zodra we in onze slaapzakken gaan liggen en de kachel laten voor wat het is, is het ook binnen een paar uur net zo koud als buiten. Over koolmonoxide maken we ons weinig zorgen: we laten de gammele deur op een kier staan en aan allerlei kanten voel je de wind door de hut gieren.

De omgeving van de hut is niet spectaculair te noemen, maar nog steeds mooi. Een voordeel is wel dat op zo’n 100 meter er een waterbron is. Dit staat goed aangegeven, door middel van bordjes. We vertrouwen er dus op dat deze bron ook echt schoon is. Check dit altijd wel goed ter plekke, want een bron kan ook vervuild raken. Bij twijfel: filteren of koken! De hut is in de zomer te bereiken via een geasfalteerde weg. De hut ligt op slechts 10 meter van deze weg vandaan en wordt dus ook gebruikt door passanten die even willen picknicken. In de winter is de weg dicht vanwege sneeuwval. Er kan vrij veel sneeuw liggen vanwege de schaduwkant van de berg. In de omgeving zijn diverse wandelroutes. Tijdens ons verblijf (we kwamen rond de middag aan) kwamen diverse passanten voorbij. We hebben zelfs een nachtwandelaar een avondmaaltijd aangeboden en dronken samen een borrel. Altijd gezellig om nieuwe mensen te ontmoeten.

Mochten er al andere avonturiers in de hut verblijven. Of jij bent de eerste en een paar uur later voegen zich andere wandelaars zich bij de hut. Wees dan sociaal. De hut is een ontmoetings- en overnachtingsplek die je niet kunt claimen. Schuif dus een beetje op aan tafel, houd de vloer schoon zodat luchtbedden daar geplaatst kunnen worden en wees gastvrij.

Kortom: wees gastvrij, sociaal, leave no trace en ga voorzichtig met de beschikbaar gestelde materialen om.

Het videoverslag van de huttentocht die wij eerder hebben gedaan is hieronder te zien. De eerste hut in de video is Cabane de Gazon Vert waar dit blog over gaat.

Vanaf 5:15 is Chalet du Plain du Repos te zien.
icon-car.png
Berghut: Chalet du Plain du Repos

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Berghut: Chalet du Plain du Repos 47.900923, 6.905079 Berghut: Chalet du Plain du Repos
Overzicht Europa

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Overzicht Europa: 50.164584, 7.822266

Waardeer jij dit platform? Krijg je zin om erop uit te trekken bij het lezen van onze outdoorverhalen? Om deze digitale kampeerplaats te blijven voorzien van toffe content zijn wij opzoek naar steun. Doe – net zoals anderen – met ons mee!

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Share
0
Would love your thoughts, please comment.x