Berghut: Daubenschlag

met Geen reacties

Slapen in een onbemande berghut staat bij vele outdoorvrienden op de bucketlist. Het is de ideale combinatie van het gevoel van vrijheid, avontuur en toch beschut (en veilig) in de bergen kunnen verblijven. In deze reeks delen wij verschillende berghutten waar je zonder reservering kunt verblijven. Houd je wel aan de regels. Want de hutten worden beschikbaar gesteld door lokale natuurorganisaties, overheden en liefhebbers. Veel vrijwilligers onderhouden de hut, maken de omgeving schoon (laten wij voorkomen dat dit nodig is) en voeren reparatiewerkzaamheden uit. In deel 4 van de serie over onbemande berghutten nemen wij jullie mee naar Abri Daubenschlag in de Vogezen.

Soorten berghutten
Er zijn verschillende soorten berghutten. Wij richten ons enkel op de onbemande berghutten die niet te reserveren zijn. Hier zijn verschillende categorieen in te benoemen.
1. Abri | Dit zijn hutten die niet volledig dicht zijn. Je zou het een luxe picknickplek kunnen noemen. Een dak is aanwezig, maar vaak staan er maar drie muren. Een kant is dus volledig open. Een kachel of andere voorzieningen ontbreken vaak.
2. Refuge | Letterlijk vertaald: toevluchtsoord. Dit zijn berghutten (schuilhutten) met vaak redelijk goede voorzieningen. Een kachel is vaak aanwezig, net zoals enkele tafels en stoelen, meestal in de vorm van een picknickbank. De hutten beschikken daarnaast vaak over enkele gereedschappen zoals een zaag of potten en pannen. Reizigers laten met enige regelmaat kaarsen, gasflesjes oid achter.
3. Chalet | Dit zijn de meest luxe berghutten. Ze zijn vaak groter dan de refuges, hier kunnen dus meerdere groepen verblijven. Over het algemeen zijn ze ook beter te bereiken en liggen ze op doorgaande routes in de bergen. Sommige chalets beschikken daarnaast over een (compost)toilet.

Abri du Daubenschlag
Abri du Daubenschlag behoort formeel tot de eerste categorie: het is een abri. Al wordt er dan wel een heel strikte indeling gehanteerd. Abri’s zijn over het algemeen hutten die aan een kant een muur missen. Noem het een schuilplaats of picknickplaats. Abri du Daubenschlag beschikt niet over een deur. Hierdoor is de hut niet volledig af te sluiten en valt ie onder de Abri categorie. De berghut ligt op slechts 400 meter hoogte, maar is niet eenvoudig te bereiken. Deze hut ligt namelijk op een doodlopende bergkam. Je kunt de locatie daarom slechts vanaf een aanlooproute bereiken en dat is via de zuidwestelijke route. Een GPS is niet per definitie nodig, maar kan wel handig zijn. In de omgeving kom je af en toe een bewegwijzering tegen. Volg de route ‘Deubenschlag (abri)’ en je komt vanzelf uit bij Chateau Warthenberg. Zo eenvoudig als het klinkt is het echter niet. We moesten een keer een behoorlijk stuk teruglopen omdat niet op elke splitsing in het bos een nieuw bord staat. We hadden gelukkig de tijd en de omgeving is prachtig! Aangekomen bij deze abri loop je via de kasteelruines die op slechts 200 meter van de berghut vandaan liggen, noordwaards. De berghut verschijnt dan vanzelf.

Eenmaal aangekomen bij de hut valt direct de mooie ligging op. Het uitzicht is prachtig, echt een mooi panaromapunt. Vanuit de hut kun je de zon zien op komen én onder zien gaan. We betreden de hut, zoals gezegd via de deuropening waar geen deur in zit. Wat opvalt is dat de begane grond geen vloer heeft. Je staat direct op zand, rotsen en kiezels. Niet geschikt om te slapen dus. Waar we wel blij van worden is de brede U-bank die aan de muur vast zit en grote tafel. Ideaal om te koken, te eten en spullen in en uit te pakken. Aan de noord en oostkant is een groot L-raam geplaatst waardoor je ook vanuit binnen van het uitzicht kunt genieten. De bovenverdieping bereik je via een verticale trap omhoog. Dit is prima te doen. De ruimte boven is groot en geschikt om met 4 personen te slapen. Let hierbij wel op het volgende; er is geen rand of hekje geplaatst bij de opening naar beneden. Dit kan dus gevaarlijk zijn. Wij besluiten daarom om zo ver mogelijk van deze rand vandaan te liggen. In de nacht laten we een klein kaarsje branden zodat er geen ongelukken gebeuren als iemand in de nacht eruit moet.

Abri du Daubenschlag is goed onderhouden en gemaakt van stevige balken. We treffen geen afval of graffiti aan. Tijdens ons verblijf komen we ook slechts twee mensen tegen. De locatie is verder stil. Aan de voorkant van de hut is een houten bankje gemaakt. Iets verderop staat ook een klein bankje, vanuit hier kijk je prachtig op het dal in het oosten. De directe omgeving van deze hut is de moeite waard om te verkennen. Bij de kasteelruïne staat een informatiebord en in de omgeving zijn mooie wandelroutes te vinden. Het gebied staat bekend om z’n overhangende rotsen. Sommige routes zijn afgesloten vanwege instortingsgevaar. Maar er blijven genoeg alternatieven over. De verschillende rots- en kiezel lagen zijn goed zichtbaar, waarbij duidelijk wordt dat dit gebied vroeger onder water heeft gestaan. We zien namelijk ook veel schelplagen in de rotsen.

In de nacht slapen we goed. Het is buiten noodweer. De hele nacht regent het hard en de wind giert tegen ons verblijf aan. Alles blijft echter droog en het tocht niet. Een prima onderkomen dus. Na het ontbijt wachten we nog even of het weer verbeterd. We hebben pech: de voorspelingen zijn slecht en het blijft de hele dag regenen. Er zit niets anders op om in dit weer de route terug te lopen. In slechts een kleine 2 uur zijn we weer bij ons startpunt. We kijken terug op een mooi en comfortabel verblijf!

Mochten er al andere avonturiers in de hut verblijven. Of jij bent de eerste en een paar uur later voegen zich andere wandelaars zich bij de hut. Wees dan sociaal. De hut is een ontmoetings- en overnachtingsplek die je niet kunt claimen. Schuif dus een beetje op aan tafel, houd de vloer schoon zodat luchtbedden daar geplaatst kunnen worden en wees gastvrij.

Kortom: wees gastvrij, sociaal, leave no trace en ga voorzichtig met de beschikbaar gestelde materialen om.

Waardeer jij dit platform? Krijg je zin om erop uit te trekken bij het lezen van onze outdoorverhalen? Om deze digitale kampeerplaats te blijven voorzien van toffe content zijn wij opzoek naar steun. Doe – net zoals anderen – met ons mee!

icon-car.png
Abri du Daubenschlag

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Abri du Daubenschlag 48.795012, 7.377306 Abri du Daubenschlag
Overzicht Europa

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Overzicht Europa: 50.164584, 7.822266
Share
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Share
0
Would love your thoughts, please comment.x