Berghut: Albrecht

met Geen reacties

Slapen in een onbemande berghut staat bij vele outdoorvrienden op de bucketlist. Het is de ideale combinatie van het gevoel van vrijheid, avontuur en toch beschut (en veilig) in de bergen kunnen verblijven. In deze reeks delen wij verschillende berghutten waar je zonder reservering kunt verblijven. Houd je wel aan de regels. Want de hutten worden beschikbaar gesteld door lokale natuurorganisaties, overheden en liefhebbers. Veel vrijwilligers onderhouden de hut, maken de omgeving schoon (laten wij voorkomen dat dit nodig is) en voeren reparatiewerkzaamheden uit. In deel 5 van de serie over onbemande berghutten nemen wij jullie mee naar Abri Albrecht in de Vogezen.

Soorten berghutten
Er zijn verschillende soorten berghutten. Wij richten ons enkel op de onbemande berghutten die niet te reserveren zijn. Hier zijn verschillende categorieen in te benoemen.
1. Abri | Dit zijn hutten die niet volledig dicht zijn. Je zou het een luxe picknickplek kunnen noemen. Een dak is aanwezig, maar vaak staan er maar drie muren. Een kant is dus volledig open. Een kachel of andere voorzieningen ontbreken vaak.
2. Refuge | Letterlijk vertaald: toevluchtsoord. Dit zijn berghutten (schuilhutten) met vaak redelijk goede voorzieningen. Een kachel is vaak aanwezig, net zoals enkele tafels en stoelen, meestal in de vorm van een picknickbank. De hutten beschikken daarnaast vaak over enkele gereedschappen zoals een zaag of potten en pannen. Reizigers laten met enige regelmaat kaarsen, gasflesjes oid achter.
3. Chalet | Dit zijn de meest luxe berghutten. Ze zijn vaak groter dan de refuges, hier kunnen dus meerdere groepen verblijven. Over het algemeen zijn ze ook beter te bereiken en liggen ze op doorgaande routes in de bergen. Sommige chalets beschikken daarnaast over een (compost)toilet.

Abri Albrecht
Abri Albrecht is een basic Abri en ligt goed verscholen in het bos. Er is weinig informatie over bekend en we komen de hut dan ook niet tegen op andere websites of kaarten. Onze Garmin geeft aan dat deze abri op een hoogte van 284 meter ligt. Dit is dus een laaggelegen locatie die zich het beste leent voor een lunch of om te schuilen bij slecht weer. De is qua oppervlakte vrij groot. Er is een grote stenen muur, de andere drie zijdes zijn dus open. Het dak is van metaal, maar ziet er nog goed uit. De dakconstructie is gebouwd op palen en rust op de brede stenen muur. Tegenover deze stenenmuur zijn stenen palen gebouwd met grote raamvlakken in het midden. Wanneer je door dit raam naar beneden kijkt zie je een klein riviertje stromen. Je hoeft hiervoor eigenlijk niet eens te kijken. Want op deze locatie heb je geen last van omgevingslawaai; het enige geluid wat je hoort is het geluid van het kabbelende beekje en de wind die door de bomen raast. In het midden van de abri is een standaard houten picknicktafel geplaatst. De vloer van deze abri is verhoogd. en van hout en ligt er nog goed bij. Het is in de omgeving vrij vochtig, maar dankzij de verhoogde vloer ligt er geen modder of nattigheid in de hut. Deze locatie kan gebruikt worden als overnachtingslocatie. Houdt hierbij dan wel rekening met het feit dat er relatief weinig bescherming is tegen de elementen. Je bent droog, maar daar is het ook mee gezegd. De hut ligt in een smal en dichtbegroeid dal. Hierdoor wordt weinig wind ervaren, maar dat neemt niet weg dat Abri Albrecht je weinig bescherming biedt mocht het echt hard gaan waaien. Breng je echter een goede bivakzak mee en is je overige materiaal hierop afgesteld? Dan is dit een prima locatie om te overnachten.

De omgeving van Abri Albrecht kent geen brede wandelpaden. Het zijn allemaal klein geitenpaatjes die goed aangegeven worden met diverse borden. Het gebied is glooiend met op sommige stukken een stijl gedeelde. Vanaf deze locatie is het ongeveer [3,5 uur / 14 km] wandelen naar berghut Daubenschlag. De route vanaf hier is mooi en onderweg loop je via historische rotsformaties naar de volgende berghut. Her en der staan er in de omgeving informatieborden over het gebied. Direct naast abri Albrecht ligt een waterbron. Het water uit de bron ziet er helder uit. Maar wij adviseren natuurlijk wel om dit water eerst te koken of te zuiveren met een waterfilter. De bron is zo aangelegd dat het makkelijk is om je fles te vullen of direct een filter in te hangen. Dit is ideaal wanneer je in de hut verblijft of op doortocht bent en de locatie aangaat voor een pauze.

Mochten er al andere avonturiers in de hut verblijven. Of jij bent de eerste en een paar uur later voegen zich andere wandelaars zich bij de hut. Wees dan sociaal. De hut is een ontmoetings- en overnachtingsplek die je niet kunt claimen. Schuif dus een beetje op aan tafel, houd de vloer schoon zodat luchtbedden daar geplaatst kunnen worden en wees gastvrij.

Kortom: wees gastvrij, sociaal, leave no trace en ga voorzichtig met de beschikbaar gestelde materialen om.

Waardeer jij dit platform? Krijg je zin om erop uit te trekken bij het lezen van onze outdoorverhalen? Om deze digitale kampeerplaats te blijven voorzien van toffe content zijn wij opzoek naar steun. Doe – net zoals anderen – met ons mee!

icon-car.png
Chalet Albrecht

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Chalet Albrecht 48.750485, 7.268208 Chalet (Abri) Albrecht
Overzicht Europa

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Overzicht Europa: 50.164584, 7.822266
Share
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Share
0
Would love your thoughts, please comment.x