Wat zijn de regels voor Bivakkeren (BE)?

met Geen reacties

Belangrijkste regel voor Bivakkeren: Je bent altijd te gast in de natuur, besef dit goed. Breng geen schade aan de natuur aan, kap dus geen bomen of levende takken, leg alleen een vuur aan op de daarvoor bestemde vuurplek, wees stil en ruim je afval op. Leave no trace. Helaas zijn de afgelopen jaren diverse locaties gesloten vanwege het overtreden van de regels. Hierdoor dupeer je welwillende natuurliefhebbers en stimuleer je wildkamperen. Bivakzones zijn altijd te herkennen aan een houten paal met regelgeving.

Regels voor Bivakzones:

Op bivakzones is het niet toegestaan om met meer dan 3 trekkerstenten te verblijven.
Er mogen maximaal 10 personen op de bivakzone verblijven.
Tenten moeten in een straal van 10 meter rond de paal opgezet worden.
Overnachten is gratis, maar een verblijf langer dan 48 uur is niet toegestaan.
Open vuur is verboden.
Sommige bivakzones kennen faciliteiten zoals bijvoorbeeld een grondwaterpomp, vuurpit of picknicktafel. Veel bivakzones zijn voorzien van een houten platform waar je gemakkelijk je tentje op kan zetten.
Neem je afval mee en laat de paalkampeerplaats netjes achter.
Wees stil op de locatie, muziek ed. verstoort de natuur en het kampeergenot van andere kampeerders.
Graven en spitten is niet toegestaan, anders dan het begraven van je behoefte.
Volg de lokale aanwijzingen van de handhaver op.

Go-Camp-Go principe
Sommige bivakzones kennen extra restricties of werken met het Go-Camp-Go principe. Bij Go-Camp-Go bivakzones mag je je tent pas na 16:00 opzetten en vertrek je de volgende ochtend voor 10.00 weer. Tenten overdag zijn dus niet toegestaan! Soms zitten er ook extra restricties aan de verblijfsduur. Zo mag je op de Oost-Vlaamse bivakzones Brouwiersweide en Koppenbergbos, slechts een nacht verblijven. Je tentje mag je alleen opzetten na 16.00 uur en moet worden afgebroken voor 10.00.

Share
Share

Laat een reactie achter

Share