In 5 stappen bouw jij je eigen heteluchtoven

met Geen reacties
heteluchtoven-schematisch
De oven abstract weergegeven. – zijaanzicht.

Wildkamperen is onder relatief primitieve omstandigheden verblijven in de natuur. Dit doen we regelmatig. Uitgebreid koken zit er dan vaak niet in. Toch zijn er verschillende mogelijkheden. Natuurlijk kan je een traditioneel kampvuur maken in diverse varianten. Daar is niks mis mee: gewoon je spiesjes of grill ijzer boven het vuur hangen en het koken kan beginnen. Wil je nu net even iets anders en vind je het leuk om zelf een oven te bouwen? Dat kan! De heteluchtoven is een aanrader. De heteluchtoven heeft een aantal voordelen. Het eerste voordeel is dat je minder snel opgemerkt zal worden door toevallige passanten, het vuur is immers minder goed zichtbaar dan bij een traditioneel kampvuur het geval is. Een ander voordeel is dat er meer gerechten bereid kunnen worden, naast het gebruik van de oven kan je immers nog steeds gerechten boven een traditioneel vuur bereiden. Want ook de heteluchtoven heeft een vuurtje nodig. Het bouwen van de oven neemt ongeveer een uurtje in beslag. In deze blog leggen wij in 5 stappen uit hoe je de oven kan bouwen.

Stap 1. Voorbereiding
Eigenlijk zijn twee zaken onmisbaar voor het bouwen van een heteluchtoven. Allereerst heb je een vat, ton of iets dergelijks nodig dat als oven kan dienen. Wij gebruikten hiervoor een BBQ-starter, welke wij nog in bezit hadden na ons bezoek in Austerlitz. Mocht je er thuis geen hebben liggen: voor slechts 5 euro kan je er al een kopen. Toegegeven; de BBQ-starter is wat klein en grote gerechten zijn hierin lastiger te bereiden. Voor ons was dit geen probleem omdat wij toch niet van plan waren om een vijfgangendiner te koken. Ga je met meer dan 2/3 personen kamperen? Dan is een groter vat of ton wél aan te raden. Tot slot is het handig om een schep mee te nemen omdat er nogal wat aarde verplaatst moet worden.

bbq-starter-austerlitz
De BBQ-starter uit Austerlitz

Stap 2. Check de ondergrond
Voordat je gaat graven is het van belang om eerst te kijken naar de ondergrond. Zo is het onverstandig (zelfs gevaarlijk) om een oven te bouwen in turf of veengronden, de kans op een ondergrondse brand is namelijk aanwezig. Als dit het geval is: bouw dan geen oven, veiligheid gaat immers boven alles. Andere grondsoorten zijn prima, klei heeft de voorkeur. Zoek een goede plek uit waar de oven gegraven kan worden, dus niet in de buurt van bomen, dit in verband met de wortels.

Stap 3. Stel de plek vast en begin met graven.
Nu de ondergrond goedgekeurd is stellen we de plaats waar de oven moet komen vast. De oven neemt ongeveer een halve meter bij een halve meter in beslag. Graaf een kuil van ongeveer 20 cm diep met een  breedte van 20cm en een lengte van 30 cm. Hier komt straks een klein vuurtje in te branden om de oven te verhitten. Het gegraven zand leg je rondom de kuil zodat een wal ontstaat, laat één kant open.

De kuil voor het vuur wordt gegraven

 

Stap 4. Verstevig de wal en bevestig de BBQ-starter.
Zoek in de omgeving naar stenen of dikke balken. Gebruik dit om de wal van binnenuit de versterken. Het geniet de voorkeur om stenen te gebruiken omdat balken op ten duur vlam zullen vatten. Is de wal rondom versterkt? Dan is het nu tijd om de BBQ-starter boven het gat te hangen, nu kom je er gelijk achter of de wal goed gebouwd is. De wal moet de BBQ-starter namelijk kunnen dragen. Het is belangrijk dat de BBQ-starter stabiel ligt. Fixeer de starter zo nodig met extra balken of stenen.

hetelucht-oven
De wal wordt gemaakt

Stap 5. Bedek de BBQ-starter en start met koken!
De BBQ-starter vormt het plafond waar de vlammen van het vuur straks tegenaan komen. Om de warmte goed vast te houden is het belangrijk om de BBQ-starter te bedekken met aarde. Dit doe je bovenop en aan de onderkant van de BBQ-starter (dit is links of rechts omdat de BBQ-starter nu horizontaal ligt). Een kant laat je open zodat het gerecht straks in de oven geschoven kan worden. Je heteluchtoven is nu klaar. Tijd om het vuurtje aan te maken. Tijd om te koken! Tijd om te genieten!

wildkamperen-hete-lucht-oven-1
Het vuur onder de oven

 

croissantjes-uit-de-oven-wildkamperen
Croissants uit de oven

 

popcorn-wildkamperen
Popcorn uit de oven

 

 

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Share
0
Would love your thoughts, please comment.x