Gastblog: Wildkamperen met BushcraftNic

met Geen reacties

Hallo,

Ik ben Nic, ongeveer 6 jaar geleden begonnen met wildkamperen op paalcampings (tegenwoordig vrij kampeerterreinen) en heb dit later uitgebreid naar wildkamperen waar het maar kan. Wildkamperen is voor mij begonnen vanuit mijn hobby ‘Bushcraft’. Bushcraft is een vorm van overleven in het bos waarbij het behouden van de natuur, zoals deze is, centraal staat. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van alleen dood hout voor shelters en vuur, nooit alle vruchten van één plant of boom plukken of rapen, respect hebben voor dieren en hun leefgebied en het welbekende ‘Leave No Trace’ principe.Ook worden binnen Bushcraft vaardigheden gebruikt die (nog niet heel lang geleden) bij onze voorouders normaal waren. Mijn held op dit gebied is Ray Mears die op een hele mooie manier laat zien hoe je in het bos kunt leven.

Mijn eerste overnachting, 6 jaar geleden, was op Vrij kampeerterrein Austerliz. Het was een heerlijke impulsieve actie om mee te gaan met een collega in een weekend waarin het -21 graden zou worden. Maar ach… we leven maar een keer en ik had toch goed materiaal… Daar aangekomen heb ik heerlijk genoten van de mogelijkheid om zo in het midden van het bos te kunnen kamperen met ook nog eens een waterpomp bij de hand. De groep waarmee ik was heeft mij toen veel basisvaardigheden geleerd om bushcraft te kunnen bedrijven. Jammer dat mijn materiaal toch verschrikkelijk koud bleek ;). We sliepen onder de blote sterrenhemel met alleen een matje onder ons, een slaapzak om ons heen en een tarpje (soort zeil) half boven ons. Wat een prachtige ervaring! Mijn passie was geboren!

In de navolgende jaren is Austerlitz mijn vaste uitvalsbasis geworden om er lekker even tussenuit te gaan. De plek is erg populair bij natuurliefhebbers en er komen verschillende mensen die het vaak erg leuk vinden om hun kennis te delen over allerlei interessante onderwerpen. Zij het eetbare planten, vuur skills, knopen, gear, shelterbouw, politiek of godsdienst, geen onderwerp blijft onbesproken.

Uit talloze boeken heb ik ondertussen kennis opgedaan waardoor mijn wereld nog groter is geworden. Ineens zie ik allerlei mogelijkheden in de omgeving zoals verschillende paddenstoelen die gegeten kunnen worden, planten waarvan ik het blad of de vrucht kan eten of heerlijke thee van kan zetten. Ook zie ik nu wildpaden en diersporen en herken ik geluiden van verschillende dieren.


Steeds vaker ga ik ook op wildere plaatsen zitten in binnen en buitenland waar ik ook shelters bouw van alleen natuurlijke materialen. Uitdaging is dan om het comfortabel te maken en natuurlijk droog te kunnen slapen. Wildkamperen kan zo gek lopen als je wilt, zo ben ik in 2013 met een goede vriend al wildkamperend van Utrecht naar Venetië gefietst. Of recenter in 2016 naar Vietnam geweest om ons daar terug te vinden in een hangmat aan het strand met een vers gevangen krab op het vuurtje.

Niet al te lang geleden ben ik ook begonnen op Instagram, Facebook en YouTube. Hier probeer om ervaring en vaardigheden te delen door middel van foto’s en video’s. Door deze kennis te delen hoop ik dat meer mensen enthousiast kunnen worden en op een bewuste en respectvolle manier de natuur in gaan. Online kan je me vinden onder de naam ‘Bushcraft Nic’.

Een laatste ding;
Als ik het bos in ga nam ik tot kortgeleden altijd een plasticzak mee om al het afval dat ik tegen kwam in het bos mee te nemen. Hierdoor wordt het bos weer mooi schoon en wat is de moeite? Onlangs kreeg ik van alltactical.nl een zak met de opdruk “Cleantracks, Just pick it up”. Deze zak is speciaal bedoeld om iedereen troep mee te laten nemen uit de natuur, dit goede initiatief wilde ik hier toch nog even onder de aandacht brengen. Vooral ook omdat de verkopers op deze zak een licht verlies draaien en dit alleen uit liefde voor de natuur doen. Deze zak zit bevestigd aan mijn riem en is heel erg handig om rotzooi in mee te nemen. Een erg goed initiatief!

Ik hoop dat jullie ook heel veel plezier kunnen beleven aan wildkamperen en mochten jullie vragen hebben aan mij, stel ze gerust via een van de kanalen!

Groeten Nic

Wil je ook een gastblog schrijven over je (wild)kampeer ervaring? Graag zelfs! Neem contact met ons op en we bespreken de voorwaarden. Ik wil een gastblog schrijven

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Share
0
Would love your thoughts, please comment.x