Triangle tarp set-up

met Geen reacties

Er zijn verschillende mogelijkheden om comfortabel te overnachten in de natuur. Afhankelijk van het seizoen en de locatie is het ene onderkomen beter geschikt dan het andere. We hebben door de jaren heen verschillende onderkomens gebruikt en komen regelmatig nieuwe varianten tegen. Of je nou in een trekkerstentje, bivakzak, hangmat of tarpshelter verblijft, er is een gemeenschappelijke deler: iedereen wil namelijk comfortabel de nacht doorkomen en uitgerust de dag beginnen.

Wat heb je nodig?

In dit blog behandelen we een tweepersoons tarp set-up die ideaal geschikt is voor het gebruik in de herfst- en winterperiode. Wat heb je er voor nodig om deze set-up neer te zetten? Gelukkig niet veel en dat zien wij als een positief punt: je wilt namelijk niet te veel meesjouwen in je backpack! Het allerbelangrijkste is dat je beschikking hebt over een tarp met een minimale afmeting van 3 x 3, met voldoende lussen. Deze set-up is ook prima geschikt voor een tarp met een afmeting van 4,5 x 3, deze variant hebben we in de bovenstaande videoreview gebruikt. Naast de tarp heb je ongeveer 7 haringen nodig, met vier haringen kun je ook prima uit de voeten, maar is de tarp bij harde wind minder stabiel. De haringen kan je natuurlijk ook prima van hout of takken (bij)maken op de locatie zelf. Daarnaast zijn een stuk touw en/of een karabijnhaak handig, maar absoluut geen must om de set-up goed op te zetten. Tot slot heb je voor dit onderkomen een rechte tak nodig die ongeveer tot net onder schouderhoogte reikt. Aangezien je in een bos verblijft moet het vinden hiervan geen probleem zijn. Gebruik alleen dood hout en zaag geen levende tak af!

* 1 tarp 3 x 3 of 4,5 x 3
* minimaal 4 haringen, 7 is beter
* Een rechte tak die tot schouderhoogte reikt
* optioneel: een touw en een karabijnhaak

Triangle set up, wat is dat?

De Triangle set-up is zoals de naam al doet vermoeden een driehoekige tarpshelter. De schelter biedt plaats aan twee personen, inclusief bagage en is volledig omsloten door de tarp. Hierdoor is de tarp geschikt voor regenachtige omstandigheden, sneeuw en harde wind. Indien je dit onderkomen goed afspant is het niet mogelijk dat er water of sneeuw op blijft liggen. Het enige nadeel is dat het wat lastiger binnen komen is, maar hoe vaak ga je nou in en uit je shelter?

Hoe zet ik deze tarpshelter op?

In slechts 5 aantal stappen zet je de Triangle set-up in 10 minuten op!

Stap 1
Vouw de tarp uit en leg ‘m op de grond neer met de buitenkant naar boven gericht. Indien je een tarpvariant gebruikt met de afmetingen 4,5m bij 3m is het van belang om de tarp in de lengte neer te leggen. Houd hierbij rekening dat de ingang aan de brede kant komt te liggen. Bij deze variant kies je de ingang direct omdat je 1,5m meter straks naar binnen slaat. Dit wordt straks een deel van het grondzeil van de shelter. De 3m bij 3m variant heeft geen grondzeil en biedt zodoende meer keuzemogelijkheden voor maken van de ingang.
Stap 2
Nu je de ingang hebt bepaald is het tijd om de achterkant met twee haringen vast te zetten. Bij de 4,5m bij 3m variant vouw je de 1,5 meter flap naar binnen. Dit is straks het grondzeil. Span de achterkant van de tarp strak af met twee haringen.
Stap 3
De tarp ligt nu nog in een vierkant op de grond. Het is tijd om daar een driehoek (triangle) van te maken. Een zijde heb je alvast afgespannen met twee haringen (stap 2). Nu gaan we de ingang maken. Pak de twee hoekpunten tegenover de ingang vast en trek deze hoekpunten naar elkaar toe. Je vouwt de hoeken samen tot een punt onder het zeil en trekt dit op spanning met de achterkant. Deze hoekpunten bevestig je met een haring aan elkaar. Het zeil ligt nu in een driehoek op de grond, bevestigd met drie haringen in totaal.
Stap 4
Ga de tarp binnen via de ingang. Dit is de plek waar de twee lussen van de tarp bevestigd zijn met een haring. De eerder gevonden stok (met een lengte van net tot onder aan de schouders) neem je mee naar binnen en plaats je in het midden van de driehoek. Je duwt met de stok de tarp omhoog. Let op: zaag de stok bij het uiteinde af of plaats een theedoek tussen de tarp en de stok, dit om beschadiging (scheuren) te voorkomen. Indien je gebruik maakt van een 4,5m bij 3m tarp is het nu het moment om het grondzeil iets aan te trekken en goed neer te leggen. Voorkom dat de buitenste flappen buiten de driehoek van de tent komen te liggen. Vouw dit dus naar binnen. Nu je de stok hebt geplaats is het tijd om voorzichtig naar buiten te gaan. Het begint er nu als een tarpshelter uit te zien.
Stap 5
Span met de drie haringen de tarp verder af. 1 Haring plaats je in het midden aan de achterkant, de tweede haring plaats je in het midden van de linkerkant en de derde haring wordt gebruikt om de rechterkant in het midden af te spannen. Als je in de avond gaat slapen vouw je de ingang van de tarp naar links of naar rechts. Deze flap kan je vastpinnen met een laatste haring. Hierdoor is ook de ingang waterproof!

Zo ziet de Triangle set-up er van binnen uit.

 

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Share
0
Would love your thoughts, please comment.x