Verse koffie in de buitenlucht met een percolator

met 5 reacties

Koffie zetten in de buitenlucht. Ons viel op dat veel kampeerders, bushcrafters of andere buitenmensen zich al snel beperken tot oploskoffie. Eigenlijk is dat zonde, want laten we eerlijk zijn: de smaak van de gemiddelde oploskoffie is niet al te best. Omdat wij bij Stichting Wild-Kamperen.nl koffieliefhebbers zijn, zijn wij op zoek gegaan naar methodes om verse en lekkere koffie in de buitenlucht te maken. Dit keer namen wij het volgende mee: Fair trade Bochica koffiebonen, een Firebox koffiemolen, een Bialetti percolator en een gasstel. Mocht je een kampvuur willen maken, dan kan je uiteraard je gasstel thuis laten liggen.

Koffie maken is eigenlijk heel simpel met deze set. Bonen in de koffiemolen en malen maar! Vooral na een koude nacht is dit stukje extra beweging van harte welkom. En er gaat niks boven de geur van vers gemalen koffiebonen terwijl je jezelf opwarmt in de eerste zonnestralen van de ochtend. Dat is natuurlijk al voordeel één ten opzichte van oploskoffie of andere simpele koffiecompromissen. Na een paar minuutjes is je koffiemaling klaar om de percolator in te gaan samen met water. Even verwarmen op een gasstelletje en je hebt zo een verse espresso. Beetje extra kokend water er bij en je hebt een americano. Zo simpel kan het zijn om een lekkere kop koffie te zetten in de buitenlucht!

Nu even over de producten die we hebben gebuikt: een percolator. Je hebt ze in veel verschillende vormen, kleuren, inhoud, omvang en gewicht. Kies vooral een percolator die past bij je trip. De percolator die wij gebruiken van Bialetti is niet lichtgewicht. Voor onze trips is dat prima, maar als je gaat hiken is een lichter model aan te raden. Kijk ook vooral naar de inhoud. Wanneer je met z’n tweeën gaat kamperen is een klein model prima. Ga je met een grotere groep, overweeg dan een groter model.

Voor verse koffie geven wij de voorkeur aan koffiebonen, dat draagt bij aan de smaak. De bonen die wij namen zijn van Bochica, fair trade bonen die rechtstreeks bij de koffieboer in Colombia wordt gehaald door een Nederlandse ondernemer. Om de bonen te malen zijn compacte koffiemolens op de markt. Wij gebruiken de koffiemolen van Firebox. Die is lekker licht en compact. Let wel op dat je de maling goed instelt zodat je een fijne maling krijgt, anders verlies je veel smaak.

Uiteraard zijn er veel verschillende manieren waarop je in de buitenlucht koffie kunt zetten. Op onze site schreven we eerder reviews over outdoor koffie, heb je suggesties, aarzel niet om ons een berichtje te sturen! Geniet van je kopje outdoorkoffie!

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

5 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Theo
Theo
3 jaren geleden

Koffie zetten is niet makkelijk. Maar je kan het wel leren natuurlijk. Zelf maak ik in 9 vd 10 keren gebruik van oploskoffie. OK zwak. Geef ik toe. Maar het gaat om het moment. Genieten van koffie is voor mij een ‘momentje’. Tijd en aandacht besteden aan het ritueel van koffie zetten en er bewust bij stilstaan. Heel waardevol. Zeker tijdens het buiten zijn en outdooractiviteiten. Hoe je dat dan doet maakt niet uit en is persoonlijk. Ik hou het graag zo simpel mogelijk. Titanium mok op Toaks spiritusbrander. Daarna drinken uit een houten kuska. Voordeel is dat het klein… Lees verder »

Ger H
Ger H
3 jaren geleden

Dat van de koffiemolen had ik nog niet bedacht maar gewoon opgieten levert nog altijd heerlijke koffie op. Met mijn benzinebrander kost het net even teveel tijd en dus brandstof om de Bialetti aan de pruttel te krijgen.

Ger
Ger
3 jaren geleden

Wat een geweldige site is dit. dank voor al deze waardevolle infornatie.
Wat koffie betreft heb ik eens van iemand geleerd hoe je met erg weinig spullen koffie kan maken.
Zogenaamde kookkoffie.
Gewoon gemalen koffie samen met water koken, zodra het even gekookt heeft het vuur uit zetten dan zinkt de koffiedrab vanzelf naar de bodem.
Dan voorzichtig de koffie in je mog gieten terwijl je er voor zorgt dat de drab op de bodem blijft liggen.

Karel Hulskers
2 jaren geleden

supertof. Wij houden ook er van het espresso potje en de koffie.. we nemen het ook vaak mee.. we vinden andere koffie al vaak niet meer lekker haha. maar ik had een vraag, ik zie het brandertje die je gebruikt. welke is dat? we izjn al tijden op zoek naar een klein (liefst) gas brandertje.. die je gemakkelijk even in de rugzak kan stoppen.

BarB
BarB
1 jaar geleden

Leuke site ontdek ik dan vandaag weer :-).
Vooral zoekende naar een brandertje om m’n koffie te zetten. Klein espressopotje mee en ik vermoed dat het een klein gasbrandertje wordt en een opvouwbaar houtbrandertje. Omdat het vooral zalmgaan om microtripjes 2 of 3 nachten ga ik de koffie thuis al malen en in een ziplockzakje, maar worden het langere trips zal ik zeker denken aan mijn handmolen (lang en slank). Fijn de inspiratie die jullie bieden.

Share
5
0
Would love your thoughts, please comment.x