De kracht van Paracord

met Geen reacties

En hoe je er voor kan zorgen dat je altijd genoeg bij je hebt.


Natuurlijk touw

Er zijn een boel verschillende materialen die we kunnen gebruiken voor het maken van touw. Plant vezels, bast van een boom, wortels, pezen of huiden. Het nadeel is dat het enige vaardigheid en tijd nodig heeft om die natuurlijke materialen te verwerken tot een product waar je uiteindelijk iets mee kunt.

Van Plant naar touw in drie stappen

Sommige natuurlijke materialen zijn niet voor alle toepassingen geschikt of zijn bijvoorbeeld alleen maar in een bepaald seizoen te vinden in de natuur. In sommige gebieden tijdens een bepaald seizoen (bijvoorbeeld tijdens de winter) kan het soms onmogelijk zijn om met natuurlijke materialen te improviseren om touw te maken. Daarom is het in ieder geval niet onverstandig om altijd een stuk touw bij je te hebben.

De kracht van Paracord
Eigenlijk zou de gedachte achter het meenemen van een paar meter Paracord  “voor het geval dat” moeten zijn. Tijdens een wildkampeer tocht is het ontzettend handig om een sterk nylon touw bij te hebben wat niet veel gewicht of plaats in neemt. Al is het maar voor het vervangen van een schoenveter die stuk is gegaan of om een rugzak tijdelijk op te lappen. Voor de meer serieuze situaties kan het op zak hebben van een stuk Paracord het verschil zijn tussen een koude nacht of een lekker warm vuurtje wat is aangemaakt met een vuurboor (vuurboog).

Voorbeeld van een vuurboog die gemaakt is met een tak en Paracord

Als je er goed over nadenkt dan zijn er eigenlijk eindeloos mogelijkheden voor het gebruik van een stuk Paracord. Van een lijn om mee te vissen tot het hechten van een wond, van een val om dieren mee te vangen tot het ophangen van je tarp.

Het originele Paracord wordt soms ook wel aangeduid met Paracord type III of 550 Paracord. Het heeft een breekkracht van 550 Lbs (249Kg) waar het dan ook zijn naam aan ontleent. Het betstaat uit een geweven nylon mantel en een kern van zeven nylon draden. Dit zorgt er voor dat het ontzettend sterk is en uitermate geschikt voor tijdens het wildkamperen.

Paracord met de kern van zeven draden

Paracord armbanden en ander manieren om het mee te nemen
Tegenwoordig is Paracord bij iedereen wel bekend en zie je veel mensen ook met een armband van Paracord. Ondanks dat het een mooi accessoire voor je wildkampeer gear is, is het losmaken van zo’n armband toch vaak een hoop gedoe en als je de techniek van het knopen niet beheerst vaak ook zonde omdat je daarna geen armband meer hebt. Er zijn gelukkig genoeg andere manieren om een flink stuk Paracord met je mee te nemen.

  • Vervang je schoenveters

Dit is misschien nog wel de meest makkelijke manier, je vervangt de veters van je schoenen voor een stuk Paracord en je hebt zo een meter of twee per schoen. Als je slim bent dan maak je het nog iets langer en wikkel je de te lange veters om je enkels voor je er een knoop in legt.

  • Vervang alle touwtjes van je gear

De meeste van je kampeer spullen hebben vast welk ergens een touwtje zitten om ze dicht te knopen of aan het lipje van de rits. Als je nu al deze stukjes vervangt door Paracord heb je als snel heel wat stukken sterk koord bij je. Een trekkoordje voor aan een rits wat door middel van knopen in elkaar gezet is kan al snel een meter Paracord bevatten.

Paracord touw voor aan je ritssluiting
  • Stop wat in je zak

Een meter of vijf Paracord opgerold in je zak is misschien nog wel de meest makkelijke manier van het meenemen van een extra stuk touw. Het neemt bijna geen ruimte in, weegt zowat niks en je hebt het snel bij de hand als er zich een situatie zich voordoet waar je touw voor nodig hebt. Wat je uiteindelijk niet moet vergeten is om de eindjes van je Paracord dicht te smelten, anders gaat het rafelen en dat gaat sneller dan je denkt waardoor het uiteindelijke minder goed te gebruiken is.

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Share
0
Would love your thoughts, please comment.x