Review: Travel Topper slaapmat

met 2 reacties

Travel Topper – Slapen in de natuur met het comfort van thuis!
Iedereen die met regelmaat kampeert kent het wel. Je hebt je tent opgezet of bivakzak uitgerold en op het moment dat je gaat slapen merk je dat er toch een steen of tak in je rug prikt. Het luchtbed of schuimrubberen matje waar je op dat moment ligt verandert er niks aan. Daarnaast wordt er soms ook gekozen voor een matje wat een compromis vormt tussen comfort en compactheid. Je wilt natuurlijk niet te veel materiaal meenemen, maar wel goed slapen. Dit is voornamelijk belangrijk als je langere tijd gaat kamperen.

Dekbed Discounter benaderde ons met de vraag of wij hun nieuwe campingmatras, de Travel Topper wilden testen. Ontworpen om bovenop een luchtbed of slaapbank te leggen voor extra comfort. Ideaal voor een bed in een camper of voor bovenop je luchtbed in de tent. We besloten echter het matras te testen door het direct op de grond neer te leggen. Je wilt als wildkampeerder uiteindelijk niet te veel materiaal meenemen. We namen het matras mee op een roadtrip door Europa om het op diverse ondergronden te kunnen testen.

Takken- en steenrijke ondergrond
Het eerste wat opvalt zodra je het matrasje uit de hoes haalt is dat het opgerold zit en samen wordt gehouden door twee elastische banden met klittenband. Zodra deze los worden gemaakt en het matrasje wordt uitgerold begint het matrasje wat uit te zetten. Ideaal natuurlijk, want daarmee neemt het volume van het compacte matras toe. Dit betekent een dikker matras om op te liggen. Dat brengt comfort met zich mee. Opvallend is dat er ondanks de takken- en steenrijke ondergrond waar dit matras tijdens onze reis op heeft gelegen, we geen moment last hebben gehad van de ondergrond. Wat comfort betreft zit het dus wel goed, zelfs zonder luchtbed onder dit matras.

Na een nacht slapen viel meteen op dat de hoes om het matras niet lang schoon blijft in een tent midden in een bos. Blaadjes, dennennaalden en takjes blijven als klittenband aan het matras plakken. Wanneer je in een slaapzak ligt op dit matras heb je daar weinig last van. Maar als je het te lang laat zitten zouden deze takjes schade aan je matras of slaapzak kunnen toebrengen. Je wil het dus absoluut goed schoon houden. Gelukkig is de hoes om het matras los te ritsen, en in de wasmachine weer goed schoon te krijgen op 40 graden.

Waterdichte hoes
Slapen in een goed geventileerde tent is belangrijk om een vochtig matras te voorkomen. Het condens wat wij in de tent hadden leek echter geen effect te hebben op het matras. Dat wil dus zeggen dat het traagschuim goed ventileert. Voor de kampeerder die het matras op een hike meeneemt of met slechtweer is het advies wel om het matras in een waterdichte hoes te bewaren om te voorkomen dat een regenbui je matras in een grote spons verandert.

Bij het oprollen van het matras ondervonden we wat moeilijkheid om het weer terug in de draagtas te krijgen. Aangezien het schuim van het matras uitzet bij uitrollen, is het oprollen wat lastiger. Het matras oprollen met twee personen maakt het een stukje eenvoudiger. Het matras is 200 cm lang, 70 cm breed en 3,5 cm dik en gemaakt van traagschuim. De Travel Topper wordt geleverd in een draagtas en weegt volgens de website van Dekbed Discounter maar liefst 5,5 kilogram. Omdat ons dit toch zwaar leek besloten wij matras na te wegen, en wat bleek? Wij kwamen uit op zo’n 3,5 kilogram. Twee kilo minder dan wat Dekbed Discounter ons beloofde dus! De prijs van het matras is ook zeer schappelijk, namelijk €59,95. Tijdens het schrijven van deze review is het matras echter in de aanbieding voor €32,50.

Oordeel
Al met al zijn we het eens met Dekbed Discounter dat dit matras onwijs comfortabel is, ondanks dat dit een van de meest compacte matrassen is die zij verkopen. Zelfs zonder luchtbed onder dit matras hebben wij er prima op kunnen slapen! Een simpel schuimrubberen matje kan er wat slaapcomfort echt niet tegenop. Dat komt omdat dit matrasje simpelweg dikker is, en gemaakt van traagschuim wat een betere drukverdeling geeft tussen lichaam en ondergrond. De dikte en het traagschuim heeft echter ook een nadeel voor de kampeerder die licht en compact wil reizen. Met z’n 3,5 kg is het matras niet optimaal om lang mee rond te trekken. Daarnaast is het matras niet makkelijk op te rollen en terug te krijgen in de draagtas vanwege het traagschuim. Dit vergt wat oefening.

Bij het aanschaffen van een goed matras moet je altijd nadenken voor welk doel je het wil gebruiken. Ben je van plan een lange hike te maken, dat is dit matras wellicht niet ideaal. Maar stel je dit matras eens voor in je (mini) camper. Compact, oprolbaar voor op reis en comfortabel. Dan kan je het zelfs inrichten met normaal beddengoed om je bed nog comfortabeler te maken.

Specificaties:
Materiaal kern: Viscoelastisch schuim 45D
Materiaal tijk: 65% Polyester, 35% katoen
Hardheid: Zacht – Medium
Gewicht: 3,5 kg gewogen (5,5 kg volgens Dekbed Discounter)
Afmetingen: 70 x 200 x 3,5 cm

Prijs: €59,95 (Tijdens het schrijven van deze review in de aanbieding voor €32,50)

Conclusie
+
Zeer comfortabel, goede drukverdeling, wasbare hoes.
  Niet lichtgewicht, takjes en bladeren kleven aan hoes, oprollen is niet eenvoudig.
Totaal oordeel:    

Waardeer jij dit platform? Krijg je zin om erop uit te trekken bij het lezen van onze outdoorverhalen? Om deze digitale kampeerplaats te blijven voorzien van toffe content zijn wij opzoek naar steun. Doe – net zoals anderen – met ons mee!

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Simone
Simone
2 jaren geleden

Van welk merk is deze travel topper? Ik ben op zoek naar zoiets als dit. Is deze nog ergens te koop?

Share
2
0
Would love your thoughts, please comment.x