Kamperen in een hangmat in de sneeuw

met 1 reactie

 

In februari 2021 was het eindelijk zo ver: een week met een sneeuwstorm, code rood en temperaturen tot ver onder het vriespunt. Waar de meeste mensen voor binnenblijven, gaat de liefhebber van winterkamperen juist naar buiten! Ook ik, Mathieu, besloot de hangmat in de auto te gooien en een mooie plek op te zoeken.

Tijdens het opzetten van de hangmat was er nog niet veel van de aangekondigde sneeuwstorm te merken. Het was koud, maar vooral druilerig. Toch besloot ik van het weerbericht uit te gaan. Ik bereidde mijn set-up dus voor op een gevoelstemperatuur van -15°C, windstoten en een flink pak sneeuw. Mijn set-up bestond uit de DD Frontline XL Hammock, DD Hammocks Underblanket, DD Hammocks Jura 2 slaapzak en een Bushmen Thermo Tarp.

Ik kies bewust een hangmat voor deze kampeertrip. Sowieso slaap ik heerlijk in een hangmat, zelfs beter dan op de grond. Maar met de aangekondigde sneeuw, nattigheid en koude ondergrond lig ik liever hoog en droog. Wat wel belangrijk is, vooral met de aangekondigde ijskoude wind, is de isolatie. Onder mijn hangmat hangt een underblanket met een uiterste temperatuur van -5°C. In de hangmat ligt een slaapzak met comforttemperatuur tot -5°C en extreme temperatuur tot -15°C. Ondanks dat deze set geschikt is voor de winter, bereidde ik mij voor op een koude nacht. Ik besloot nog een fleece binnenslaapzak toe te voegen aan de set. Want met de aangekondigde -15°C gevoelstemperatuur, wordt het uiterste gevraagd van mijn slaapzak. Ik pas het principe van verschillende laagjes dus toe, hiertussen blijft stilstaande lucht hangen en dat isoleert.

De Bushmen Thermo Tarp is uitgerust met een reflecterende isolatielaag (net als een reddingsdeken), deze reflecteert mijn lichaamswarmte. Dit moet dus iets warmer zijn dan een gewone tarp. Maar voor iedere tarp bij koud weer geldt: hoe kleiner de ruimte onder de tarp, hoe warmer het blijft. Ik span de tarp dan ook strak naar de grond af, om de ruimte zo klein mogelijk te maken.

Na opgewarmd te zijn bij een kampvuur, met een winterwonderland om mij heen, kruip ik warm mijn slaapzak in. Ik rol deze pas op het laatste moment uit, om te voorkomen dat de koude lucht in de slaapzak gaat zitten. Mijn jas en andere kleding stop ik in de dubbele bodem van de hangmat, alle extra isolatie is voor vannacht meegenomen. Warm in de slaapzak, de wind die de hangmat heen en weer wiegt en de tikkende sneeuw op de tarp: hét ideale recept om in slaap te vallen.

’s Ochtends word ik wakker met een dik pak sneeuw om mij heen. Ook onder mijn hangmat ligt sneeuw die onder de tarp door is gewaaid. Resultaat: schoenen vol sneeuw. Voortaan altijd de schoenen ophangen onder de tarp, of in ieder geval afdekken dus. Ondanks de sneeuwstorm, die inmiddels de status van code rood had gekregen, heb ik het de hele nacht warm gehad. De set-up heeft dus perfect gewerkt!


Waardeer jij dit platform? Krijg je zin om erop uit te trekken bij het lezen van onze outdoorverhalen? Om deze digitale kampeerplaats te blijven voorzien van toffe content zijn wij opzoek naar steun. Doe – net zoals anderen – met ons mee!

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
tikky48
3 jaren geleden

Ik ben jaloers, wou dat ook doen. Maar gewoon in mijn tuin, tent enz. Verboden door mijn lieve vrouw, ze was bang dat ik de volgende morgen niet haalt met die -15C, terwijl ik een geweldige donsen slaapzak hebt. En mijn geliefde donsen deken slaapzak(katoen) van Carl Denig die ik al 40 jaar gebruikt er over heen. Normaal doe ik het winters en zomers. Ik ben 72 jaar. Chapo voor jullie.

Share
1
0
Would love your thoughts, please comment.x